به گزارش پایگاه خبری تحلیلی الفبا، مرور عبارت «بازماندگیِ از تحصیل» در ذهن، به ناگاه ما را به یاد کودکان گل فروش کنار خیابان می اندازد، یا کودکان قد و نیم قدی که در سرما، با دستانی یخ زده و در گرما با چهره ای افروخته، مزرعه داری می کنند. به یاد کودکانی که هر بامداد از میان سیاه چادرها برمی خیزند و به دنبال گَله رهسپار چراگاه ها می شوند و از دام ها مراقبت می کنند، یا آنهایی که در فقر، محرومیت، معضلات اقتصادی و معیشتی، بی آنکه دست علم و دانش بر سرشان سایه بگسترد، روزگار می گذرانند و یا کسانی که کودکانه هایشان با بدسرپرستی و یا بی سرپرستیِ طاقت فرسایی، گره خورده است.
زندگی روزانه کودکان بازمانده از تحصیل، یعنی آن گروه سنـی از جمعیت که بین شش تا 18 سال قرار دارند، پشت میز و نیمکت کلاس های درس سپری نمی شود. صدای معلم در واقعیت زندگی این کودکان شنیده نمی شود، اینان با صفحات سپید دفتر مشق و لمس قلم در میان انگشتان کوچکشان غریبه اند و نوای زنگ مدرسه برایشان مفهوم حسرت، دوری از خوشخبتی و دانستن می دهد.
یکی از وظایف مهم آموزش و پرورش تعلیم و تربیت کودکانی است که در سن مدرسه قرار دارند و برای جذب کودکانی از تحصیل بازمانده اند، نیازمند همکاری یکسری از دستگاههای حمایتی ازجمله بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، هلال احمر، ثبت احوال و … است و این دستگاه های حمایتی طبق قانون موظف هستند که با تمامی توان و ظرفیت برای رفع جدی این مشکل وارد عمل شده و به آموزش و پرورش کمک کنند.
هیچ کودکی نباید پشت در مدرسه بماند
به گزارش الفبا، محمد تقی زاده مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان معتقد است: بسیاری از عواملی که سبب بازماندگی تحصیلی دانش آموزان می شود، مانند عوامل اقتصادی، خارج از حدود اختیارات آموزش و پرورش است. از این رو آموزش و پرورش به تنهایی نمی تواند بازماندگی تحصیلی را کاهش دهد. وی با تاکید بر اینکه ذهن همه مردم و جامعه را باید درگیر این مسئله کرد، می افزاید: ما نباید اجازه بدهیم که کودک ما به خاطر برخی از مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پشت در مدرسه باقی بماند.
شناسایی 1 هزار و 500 کودک بازمانده از تحصیل در خوزستان
محمد تقی زاده با بیان اینکه یکی از اولویت ها و شاخص های اساسی در برنامه توسعه آموزش و پرورش خوزستان شناسایی و جذب دانش آموزان بازمانده از تحصیل است، گفت: در سال تحصیلی گذشته با همکاری استانداری خوزستان و مشارکت برخی سازمان های مردم نهاد موفق شدیم حدود یک هزار و 500 کودک بازمانده از تحصیل را در استان خوزستان شناسایی و جذب کنیم و در ابتدای سال تحصیلی نیز موفق شدیم حدود 300 نفر از این دانش آموزان را شناسایی و جذب کنیم و اگر با همین شدت کار دنبال شود و ادامه پیدا کند و حوزه امور اجتماعی استانداری خوزستان و سازمان های مردم نهاد به آموزش و پرورش کمک کنند، می توانیم بازماندگی از تحصیل را در استان خوزستان ریشه کن کنیم.
مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان این را هم گفت که : اگر خانواده ها دانش آموزی را شناسایی کردند که به علت مشکلات اقتصادی، فرهنگی یا دوری از مدرسه از تحصیل بازمانده است، آموزش و پرورش این آمادگی را دارد که در زمینه تامین نوشت افزار و پوشاک و رفع نیازمندی دانش آموز اقدام کند و تا پایان سال این دانش آموز را مورد حمایت و پشتیبانی قرار دهد.
دو زبانه بودن بازماندگی از تحصیل را تشدید می کند
تقی زاده دو زبانه دانش آموزان را یکی از عوامل مهم در بازماندگی تحصیلی برشمرد و تصریح کرد: با اجباری کردن دوره پیش دبستانی در خوزستان توانستیم سدی در برابر بازماندگی تحصیلی ایجاد کنیم. وی افزود: آموزش و پرورش استان خوزستان تنها آموزش و پرورشی در کشور بود که این دوره را برای نوآموزان اجباری اعلام کرد و موفق شد پوشش پیش دبستانی در خوزستان را به صد در صد برساند و به این صورت مانعــی بزرگ بر سر راه بازماندگی از تحصیل در استان ایجاد کند.
مردم به شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل کمک کنند
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان نیز بازماندگی از تحصیل را یکی از آسیب های جدی جوامع می داند. وی با بیان اینکه امید به زندگی، سواد و میزان درآمد از جمله مولفه های توسعه انسانی در جوامع بشری است، گفت: باید همت کرد تا آمار کودکانی که به دلیل فقر از تحصیل باز می مانند را به حداقل رساند.
خانواده ها به دولت برای شناسایی کودکان بازمانده کمک کنند
استاندار خوزستان افزود: شرایط باید به گونه ای فراهم شود که تحصیل دانش آموزان برای خانواده ها یک دغدغه باشد، باید از کمک خانواده ها در بحث سواد آموزی و شناسایی دانش آموزان بازمانده از تحصیل استفاده کرد، زیرا دولت به تنهایی نمی تواند در این حوزه به خوبی کار کند.
ایاب و ذهاب مهمترین مشکل تحصیل دانش آموزان عشایری
حمید قنبری، مدیر آموزش و پرورش عشایر خوزستان نیز در این باره گفت: همه تلاش آموزش و پرورش عشایری پوشش صد در صدی در تحصیل دانش آموزان عشایری است. وی با اشاره به اینکه در برخی مناطق صعب العبور تقاضای مدرسه جدید داده ایم، گفت: برخی خانواده ها به مدرسه دسترسی ندارند و با ایجاد مدارس جدید می توانیم به تحصیل فرزندان عشایری کمک کنیم.
شناسایی و جذب 40 دانش آموز عشایری بازمانده از تحصیل
قنبری گفت: با توجه به اطلاعات دریافتی در ابتدای سال تحصیلی قریب 40 تا 45 کودک بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی در مناطق عشایری به چرخه آموزش و پرورش بازگشتند.
وی با بیان اینکه برخی مناطق عشایری فقط یک یا دو دانش آموز دارند که بیشتر آنها برای ورود به مدرسه ثبت نام کرده اند، گفت: مهمترین چالش در مناطق عشایری ایاب و ذهاب دانش آموزان به خصوص در دوره های تحصیلی متوسطه اول و دوم است که در محل سکونت خود به مدرسه دسترسی ندارند. این دانش آموزان ناچار هستند وارد مدارس شبانه روزی شوند. البته آموزش و پرورش به کمک خیرین گام های موثری در راستای حل این معضل برداشته است اما باز هم نیازمند کمک های بیشتری هستیم.
آموزش و پرورش خوزستان در طی چهار سال گذشته، با تدوین چهار جلد کتاب با عنوان « برنامه توسعه آموزش و پرورش خوزستان» که با دعوت از کارشنان زُبده در حوزه تعلیم و تربیت به رشته تحریر در آمده است، توانست راهکارهایی عملی برای حل این معضل ارائه کند و با طرح جدی موضوع در شورای آموزش و پرورش استان با حضور استاندار و نمایندگان حوزه های مربوطه، با عزمی جدی کمک به شناسایی، جذب، آموزش و نگهداشت کودکان بازمانده از تحصیل را با دو برنامه «انسداد مبادی بی سوادی کودکانی که در سن مدرسه قرار دارند» و «افزایش پوشش تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی» آغاز کرد.
جلب مشارکت و استفاده بهینه از ظرفیت سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی، تهیه جدول زمان بندی سالانه انسداد مبادی بی سوادی و اجرای آن با همکاری شرکای درون بخشی و برون بخشی، تعمیم و توسعه کمی و کیفی دوره پیش دبستانی به ویژه در مناطق محروم، دو زبانه و نیازمند، ایجاد سامانه جامع آماری به منظور ردیابی کودکان لازم التعلیم و رفع موانع حضور آنها در مدارس، به کار گیری راهکارهای جدید و ابتکاری در شناسایی و جذب دانش آموزان بازمانده از تحصیل و بهره گیری از فضای رسانه ای و افزایش حساسیت افکار عمومی به موضوع « بازماندگی از تحصیل » از اقداماتی است که راستای کمک به مشکل این کودکان با هدف ایجاد فرصت های برابر آموزشی، کاهش ترک تحصیل و تحت پوشش قرار دادن 100 درصدی کودکان بازمانده از تحصیل، در استان صورت گرفته و در حال انجام است.
بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری برای دهه چهارم انقلاب باید به دو شاخصه مهم «پیشرفت و عدالت» دست پیدا کنیم. دست یابی به پیشرفت با توسعه سواد در جامعه محقق می شود و برای حاکم ساختن عدالت نیز باید دست به کار ساختن بسترهایی محکم و ستــبر برای بهره مندی تمامی دانش آموزان این سرزمین از نعمت دانستن شویم تا بتوانیم چراغ آگاهی را در کشور پهناورمان پرفروغ و شعله ور نگه داریم.