پروین کاوه در گفت و گو با پایگاه خبری تحلیلی الفبا، گفت: در حوزه مشاوره فعالیت هایی از قبیل برنامه های مشاوره ای، روان شناختی، توانمند سازی و مشارکتی و روش هایی برای شاد زیستن و ایجاد نشاط در دانش آموزان دنبال می شود.
وی با بیان اینکه برنامه های اداره مشاوره آموزش و پرورش خوزستان محدود به دستورالعمل های وزارتی نیست و بسیار گسترده تر دنبال می شود، گفت: برگزاری آزمون سلامت روان که همه ساله برای دانش آموزان پایه های هفتم و هشتم برگزار می شود نقشه راه فعالیت های ما را برای کمک های مشاوره ای به دانش آموزان مشخص می کند.
نقش مهم خانواده در توانمند سازی دانش آموزان
کاوه با تاکید بر لزوم توانمند سازی دانش آموزان گفت: خانواده به دلیل اینکه نقش مهمی در پایه ریزی زیرساخت های فرهنگی و اجتماعی دانش آموزان دارد، بستری مهم برای ایجاد توانمندی در دانش آموزان به شمار می آید. از این رو آموزش صحیح خانواده ها کمک زیادی به توانمند سازی دانش آموزان می کند.
رئیس اداره مشاوره آموزش و پرورش خوزستان با اظهار اینکه خانواده ها باید برای تربیت فرزندان خود برنامه ریزی داشته باشند، افزود: ایجاد روحیه تعاملی در بین والدین یک نقطه شروع تربیتی است و زمینه اعتماد به نفس، خودآگاهی، نگرش مثبت و خودباوری را در دانش آموزان فراهم می کند و از ایجاد اضطراب، ترس و باورهای غلط در آنها جلوگیری می کند.
پوشش تمامی دانش آموزان ابتدایی در طرح نماد
وی توانمندسازی دانش آموزان، هدایت تحصیلی و تربیت دانش آموزان همیار مشاور را از برنامه های مهم اداره مشاوره دانست و گفت: سال گذشته 6 مدرسه دخترانه و پسرانه ابتدایی از هر منطقه تحت پوشش آموزش مهارت های اجتماعی از طریق پیک یا مجله قرار گرفتند و برنامه ریزی شده است که امسال این طرح در قالب طرح نماد یا «فوریت های روانی اجتماعی» تمامی مدارس ابتدایی در استان را تحت پوشش قرار دهد و ماحصل آن نیز به صورت یک نمایشگاه از دست سازه های دانش آموزی ارائه می شود.
کاوه در عین حال طرح «همیار مشاور» را از دستاوردهای خود دانش آموزان عنوان کرد و افزود: به دلیل اینکه ما در آموزش و پرورش با مشکل کمبود نیروهای مشاوره رو به رو هستیم، اجرای طرحی به نام «همیار مشاور» در دستور کار قرار گرفت و در این طرح مهارت های 12 گانه زندگی به دانش آموزانی که به عنوان همیار مشاور برگزیده می شوند، آموزش داده می شود و این دانش آموزان می توانند به سایر هم سن و سالان خود خدمات مشاوره ای ارائه دهند و به آنها در کسب مهارت های نظیر جرات ورزی و ارتباط سازنده کمک کنند.
خروجی آموزش و پرورش باید شهرونــد سالم باشد
وی با تاکید بر اینکه خروجی آموزش و پرورش باید یک «شهروند سالم» باشد، گفت: دوره متوسطه اول به دلیل درگیر شدن دانش آموزان با پدیده بــلوغ، یکی از دوره های مهم در زندگی نوجوانان است از این رو بخش عمده ای از فعالیت های مشاوره ای ما به دانش آموزان این دوره اختصاص پیدا می کند و حدود 90 درصد از دانش آموزان دوره متوسطه اول در خوزستان تحت پوشش خدمات مشاوره ای قرار دارند.
کاوه از فعالیت 36 مرکز مشاوره ای وابسته به آموزش و پرورش در استان خوزستان خبر داد و اضافه کرد: این مراکز دانش آموزان عشایری، شبانه روزی، روستایی و محروم را نیز تحت پوشش قرار می دهند و در صورت نیاز این دانش آموزان به خدمات مشاوره ای، بلافاصله اقدامات لازم انجام می شود. در عین حال امکان اعزام دانش آموزان به مراکز مشاوره ای ما نیز به صورت هفتگی وجود دارد.
با آغاز مهر باید زنگ تحصیل در خانواده ها به صدا دربیاید
وی هدایت تحصیلی را از دیگر فعالیت های مهم اداره مشاوره برشمرد و گفت: هدایت تحصیلی کاملا سیستمی برگزار می شود و اگر نمرات به درستی در سامانه وارد شوند، مشکلی در صدور آن ایجاد نمی شود. همچنین برای تشریح چگونگی این فرآیند 3 جلسه برنامه آموزشی برای خانواده ها و 5 جلسه آموزشی برای دانش آموزان برگزار می شود. در حال حاضر هدایت تحصیلی بر مبنای عملکرد 100 درصد تحصیلی دانش آموزان در پایه های هفتم، هشتم و نهم صادر می شود.
کاوه با اشاره به اینکه هم اکنون در آستانه برگزاری امتحانات نوبت اول قرار داریم، در تبیین روش های کاهش اضطراب و استرس امتحان در دانش آموزان گفت: با آغاز مهر باید زنگ تحصیل در خانواده ها نیز به صدا در آید. اگر خانواده ها در طول سال تحصیلی بر روی برنامه های درسی و مطالعه فرزندان خود نظارت داشته باشند و مشکلات شیوه مطالعه آنها را برطرف کنند، دانش آموزان در شب امتحان دچار استرس و اضطراب نمی شوند.
به فرزندمان بگوییم تو می توانـــی!
وی افزود: در طول مدت امتحان خانواده ها باید از برنامه های شب نشینی دوری کنند و توجه داشته باشند که فرزندانشان تغذیه صحیحی داشته باشند و حتما با صبحانه به مدرسه بروند. در عین حال نشاط را در محیط خانواده افزایش دهند تا اعتماد به نفس فرزندان ارتقا پیدا کند. والدین باید مرتب به فرزندان خود بگویند که تو می توانی و این کار ضمن روحیه بخشی، سبب تزریق انرژی مثبت در آنها می شود.
کاوه گفت: خانواده ها باید اولیای مدرسه را نسبت به مشکلات عاطفی، کم رویی و خودباوری فرزندانشان مطلع کنند تا مشاورین ما با پوشش عاطفی بیشتری در جلسه امتحان حاضر شوند و روحیه آن دانش آموز را تقویت کنند.