نوشتاری از بابـک نـوری زاده
رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خوزستان
آناتول فرانس، نویسنده فرانسوی می گوید: «تمام هنر معلمی در بیدار کردن کنجکاوی فطری ذهن های جوان خلاصه می شود». یک معلم هنرمندی است که راه رسیدن به قله های دانش، آگاهی و معرفت را به صورتی برای دانش آموزانش ترسیم کند که انباشت اطلاعات در ذهن آنها جای خود را به پرورش ذوق، خلاقیت، کنجکاوی و ابتکار عمل بدهد تا انتقال دانش و مهارت های زندگی از گذر نیمکت های کلاس درس، در مسیری شیرین اتفاق بیفتد و در نهایت تعلیم و تربیتی شکل بگیرد که نتیجه اش ایجاد ذهنی خلاق و اندیشمند و شخصیتی علمی و متعالی در تربیت یافتگان نظام آموزشی به عنوان نسل آینده کشور عزیزمان ایران باشد.
استفاده از روش هایی جذاب در تدریس از قبیل «قصه گویی» و بهره گیری از بستری به نام «نمایش» در ارائه مطالب درسی گزارههای آموزشی را از حالت محض به جملات و عباراتی ملموس، عینی و قابل درک تبدیل می کند و این همان پیوند میان هنر و فرآیند تعلیم و تربیت است که عشق به آموختن را چون نهالی سبز و باطراوت در لحظه لحظه زندگی فرزندانمان شکوفا می سازد و بوی خوش این شکوفایی نوید بخش آینده ای روشن در سرنوشت آنان است.
در تعلیم و تربیت نوعی سبک آموزشی به نام «ایفای نقش یا رول پلینگ» وجود دارد که بر اساس آن دانش آموزان می توانند مطالب درسی را با کمک یک فرآیند داستانی و قصه گونه دریافت کنند. در حال حاضر آموزش و پرورش در جشنواره های دانش آموزی نظیر جشنواره نوجوان خوارزمی که همه ساله به صورت ویژه برای دانش آموزان دوره متوسطه اول برگزار می شود، «ایفای نقش» را به عنوان یکی از محورهای مهم، در این جشنواره جای داده است و به «تـئاتر و نــمایش» به عنوان یکی از ابــزارهای مهم در یادگیری دانش آموزان توجه کرده است.
در فرآیند «ایفای نقش» که توسط دانش آموزان پایه هشتم و تحت نظارت و مدیریت دبیران و به صورت اختصاصی در رشته زبان انگلیسی اجرا می شود، یک مبحث درسی یا یک مهارت اجتماعی توسط دانش آموزان به نمایش گذاشته می شود و تلاقی هنرِ تئاتر و آموزش را می توان در این بخش به عنوان نـمادی از فصل مشترک میان «آموزش و نمایش» به وضوح مشاهده کرد.
البته در کشور ایران در طی سالهای دهه 60 تا اواسط دهه 70 شاهد حضور پررنگ تئاتر در مدارس بودیم و وزارت آموزش و پرورش نیز در سال 1397 تصمیم گرفت تا زنگ تئاتر را بار دیگر در مدارس کشور احیا کند که این طرح نیز به صورت پایلوت در برخی استانها مثل استان فارس اجرایی شد و در فروردین ماه 98 نیز یک مدرسه تئاتر در پردیس تئاتر تهران افتتاح شد که از اوایل خردادماه امسال در رشته نمایش در چند گرایش بازیگری، کارگردانی و … اقدام به جذب هنرجو کرده است که اگر این کار در سایر استانها نیز انجام شود قطعا نتایج مثبتی را به همراه خواهد داشت.
با توجه به تحقیقات انجام شده احیای زنگ تئاتر در مدارس نقش مهمی در آموزش مفاهیم درسی، عینی کردن آموخته ها و به ویژه تربیت فرهنگی دانش آموزان ایفا می کند، چرا که هر قدر حضور برنامهها و فعالیتهای فرهنگی در محیطهای آموزشی به ویژه در مدارس کشورمان بیشتر باشد، نسلی که در مدارس تربیت می شوند و در آینده قدم به جامعه می گذارند، از سطح فرهنگ و دانش عملی بالاتری برخوردار خواهند بود.
به امید اینکه فراگیری آموزه های علمی در مدارس سراسر کشور از محفوظات و دانسته های ذهنی فراتر رود و پس از پایان یافتن مدرسه «عبارات و فرمول های کتاب های درسی» تنها به خاطره ای فراموش شدنی در ذهن فرزندانمان مبدل نشود.