بابک نوری زاده

رئیس اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خوزستان

 

الــفبا: ظهور بیماری کویید 19 سلامت انسانها و روابط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موجود در جامعه را تهدید کرد و نظام تعلیم و تربیت را به عنوان یکی از ارکان توسعه در کشور تحت تاثیر قرار داد. گرچه تعطیلی کلاس های درس برای پیشگیری از شیوع این بیماری با مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا در آستانه ماه دوم قرار دارد؛  اما استمرار آموزش و فرآیند «یاد دهی و یادگیری» از طریق فضای مجازی سبب شد که پیوند میان معلم و دانش آموز به عنوان عاملی مهم در «یــادگیری تعاملی» با گسست رو به رو نشود.

 

با همت بلند معلمان این سرزمین فرآیند آموزش از همان روزهای ابتدایی تعطیل شدن مدارس همانند جریــانی سیال و فراگیر آغاز شد که بدون شک آیندگان از آن به عنوان یک پدیده در تاریخ «تعلیم و تربیت» یاد خواهند کرد. پدیده ای که مرزهای مدرسه را به وسعت یک کشور گسترش داد و به آن تعریف تازه ای بخشید.

 

این جریان سیال و رو به رشد از اشتیاق و انگیزه معلـــمان سرچشمه گرفت و در کالبد تعلیم و تربیت جانی تازه دمید. اشتیاق و انگیزه ای که در صدای « معلم آیلاند» تبلور یافت و با شوری وصف ناپذیر، خانه های معلمان دلسوز این دیار را به کلاس های درس مجازی بدل ساخت. خانه هایی که روزانه از میان آنها محتواهای آموزشی بیشماری در قالب ویدیو، تصویر و صوت برای دانش آموزان تهیه و ارسال می شود.

 

فراهم کردن بستری مناسب برای رشد و تعالی سرمایه ‌های فکری با محوریت «دانایی ‌و آگاهی» همواره از دغدغه‌ های نظام آموزشی در یک کشور است که لازمه تحقق آن بازتعریف نقش و کارایی مدارس در بستر اندیشه های نوین است، اندیشه هایی که در تمامی شرایط راه را بر عرصه آموزش و تعلیم و تربیت نبندد‪.

 

ایجاد شبکه ‌های رایانه‏ ای و بهره گیری از فضای مجازی با استفاده از گوشی های هوشمند حتی در شرایط سخت و ویژه، همانند شرایطی که امروز با اپیدمی کرونا گریبانگیر کشور شده است، امکان یادگیری پیوسته را فراهم می آورد و فرصت‌ های جدیدی را در اختیار نظام تعلیم و تربیت قرار می دهد. فرصتی که امروز وزارت آموزش و پرورش با راه اندازی شبکه آموزشی دانش آموز (شاد) به عنوان یک پلتفرم اختصاصی، مستقل، امن و ایزوله در اختیار معلمان و دانش آموزان قرار داده است تا آموزش هایی که در بحران کرونا به دانش آموزانشان می دهند را بهتر مدیریت کنند.

 

این شبکه گرچه ممکن است در آغاز راه با ایرادات و نقایصی همراه باشد اما باید از آن به عنوان “ابزاری قدرتمند” و  “زیر ساختی قوی” که راهی برای رسیدن به آموزش های مدرن و تعلیم و تربیتی مترقی و حرفه ای است، حمایت کرد.  یکی از دلایل دیگری که ضرورت حمایت از این شبکه دانش آموزی را آشکارتر می سازد نوع نگاهی است که شبکه شـاد به کاربرانش دارد. کاربران شبکه آموزشی دانش آموز (شاد)، همانند کاربران دیگر اپلیکیشن های مشابه، صرفا یک عضو نیستند بلکه به آنان به چشم یک سرمایه انسانی نگریسته می شود. سرمایه هایی که آینده و سرنوشت کشور را با دانشی که از طریق این تکنولوژی به دست می آورند، رقم خواهند زد.